Vanaf de Middeleeuwen organiseren ambachtslieden in Europa zich in gilden. Een gilde is een vereniging van mensen met hetzelfde beroep. Voor elk beroep bestaat een gilde: bijvoorbeeld kleermakersgilden, bakkersgilden en slagersgilden. Het gilde komt op voor de belangen van de gildeleden en zorgt voor de opleiding van nieuwe ambachtslieden. Ook zorgt het gilde voor de kwaliteit van producten door bepaalde eisen te stellen aan het werk van de leden.
Het verschilt per gilde of vrouwen wel of niet lid mogen worden. Het is wel gebruikelijk dat vrouwen samenwerken met hun man als hij lid is van een gilde. Sommige gilden hebben het weduwenrecht. Dit betekent dat vrouwen die getrouwd zijn met een gildebroeder zijn werk mogen voortzetten als hij overlijdt.
Het kramersgilde in Rhenen in de 17e eeuw is een gilde voor handelaars en verkopers. Wie in Rhenen verkoper wil zijn, moet lid worden van het gilde en hiervoor een bepaald bedrag betalen. Mannen en vrouwen mogen allebei lid worden van het gilde, zolang zij burgers van de stad Rhenen zijn. Ook heeft dit kramersgilde weduwenrecht. Een weduwe die de plek van haar man overneemt moet wel de kosten van het gilde betalen en mag niemand anders in haar plaats laten werken.