Heb jij wel eens in de klas een zonnebloemzaadje geplant? En daarna gewacht tot 'ie ging groeien? Wiens zonnebloem was het grootst geworden?
Tegen het jaar 1900 ontstonden er in heel Nederland verenigingen die zich gingen bezig houden met het verzorgen van kamerplanten. Deze werden floralia-verenigingen genoemd. De mensen in deze vereniging wilden andere mensen liefde voor de natuur bijbrengen. Door mensen te laten zorgen voor kamerplanten, hoopten ze dat deze mensen de natuur meer zouden gaan waarderen. Ze dachten vooral dat de arbeidende klasse dit nodig had; ze dachten dat de arbeiders opgevoed moesten worden tot zorgzame burgers.
In het begin van de 20e eeuw werd er ook in Driebergen een floralia-vereniging opgericht. Deze vereniging organiseerde vooral activiteiten voor kinderen. Zo organiseerden ze elk jaar een floralia-wedstrijd. Kinderen kregen een klein plantje mee naar huis en moesten dit goed verzorgen. Na een aantal maanden kwamen de plantjes op een tentoonstelling te staan en werden ze gekeurd. Degene die het mooiste plantje had gekweekt, kreeg een prijs! Hier zien we een flyer van één van deze wedstrijden. Voor kinderen van wie een ouder er verstand van had (vaklieden), hadden ze zelfs extra moeilijke plantjes uitgezocht. Het doel van deze wedstrijd was om kinderen liefde voor de natuur bij de brengen. Denk jij dat zo’n wedstrijd daarvoor werkt?
Als je de Latijnse namen van de plantjes opzoekt op internet, herken je misschien wel wat planten, ze staan nog steeds in onze kamers en tuinen!