In veel landen in Europa waren veel mensen in de negentiende eeuw heel geïnteresseerd in bloemen en planten. De mensen stelden lijsten op waarin alle planten en bloemen die in dat land groeiden stonden afgebeeld. Nederland had nog niet zo’n overzicht. Dat begon te veranderen in 1800. Vanaf dat moment werd ook in Nederland begonnen met het maken van een overzichtswerk. Deze wordt de Flora Batava genoemd. Hiervoor werden prenten met informatie over bloemen en planten in verschillende delen gedrukt. De laatste druk kwam uit in 1934. Het duurde dus wel 134 jaar voordat het af was! In de delen zaten 2240 prenten die 2630 planten, paddenstoelen, mossen en wieren afbeelden. Hier zien we één van die prenten.
Deze prenten laten ook zien hoe de natuur door de jaren heen veranderde. Toen deze prenten werden gemaakt, zag de natuur er in Nederland heel anders uit. Ongeveer 25 tot 30 planten uit deze lijst bestaan helaas niet meer in Nederland en honderden planten worden bedreigd.
De plant die je op deze plaat ziet, de Geranium Phaeum, heet in het Nederlands Donkere Ooievaarsbek. De plant komt oorspronkelijk uit Midden- en Oost-Europa. In Nederland is hij verwilderd, nadat mensen hem in hun tuinen zetten. Heb jij 'm weleens gezien? In het wild, of in een tuin? Wat valt je op aan de kleur van de tekening?