Zuid-Utrecht
Bron

Thonis Eijmerts huurde een stuk land bij Hagestein, in de buurt van Vianen, maar hij heeft in de jaren 1672 tot en met 1674 helemaal geen oogst van dit land kunnen halen! Dit kwam door een aantal dingen die in deze jaren gebeurd zijn. In 1672 vielen de Fransen het land binnen. Om de vijand tegen te houden, maakten de Nederlanders gebruik van een eeuwenoud wapen: het water. De Hollandse Waterlinie werd gebruikt: hele gebieden werden met opzet onder water gezet, ook het land van Thonis. De Fransen werden hierdoor tegengehouden, maar de oogsten gingen hierdoor óók verloren.

En in 1674 raasde er tot overmaat van ramp een storm door de provincie Utrecht. In de stad Utrecht werd zelfs een deel van de grote Domkerk vernield! Voor Thonis betekende dit dat hij alwéér geen oogst had, omdat het volledige platteland rond Hagestein verwoest was.  

In deze bron zien we hoe de mens enerzijds gebruik maakt van de natuur. Door het gebruik van het water in de Hollandse Waterlinie werden de Franse troepen immers tegengehouden. Anderzijds is de mens kwetsbaar en overgeleverd aan de grillen van de natuur.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

16 november 1676

Collectie

(064) Dorpsgerechten

Organisatie

Regionaal Archief Zuid-Utrecht

Nummer

142 (blz. 127 en 128)

Link

https://proxy.archieven.nl/74/FA445EB516D4457882E9BFBEC6C2B89C

Gerelateerde thema's

Natuurlijk

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen